Bun Venit! [log in]  
Cosul Meu
Cum Cumpar? 
 Prima pagina  |  Citeste despre  |  Enciclopedie Auto  | Recomanda | Contact 
 Oferta completa  luni, 16 iulie 2018 
Produse Auto Motor:
Ulei ambarcatiuni/sport
Unsoare
  CASTROL
  TOTAL
Ulei motor auto
  ARAL
  BP
  CASTROL
  ELF
  ESSO
  KRAFFT Spania
  LUKOIL
  MOBIL
  MOL
  MOTUL
  Q8
  TEXACO
  TOTAL
  VALVOLINE
  VERKOL
  X-OIL
  YACCO
Ulei motor auto OEM
  BMW
  DAEWOO
  FORD
  OPEL
Ulei motor motociclete, scutere
  ARAL
  CASTROL
  LUKOIL
  MOTUL
  YACCO
Ulei motor autocamioane
  ARAL
  CASTROL
  KRAFFT Spania
  LUKOIL
  MOBIL
  TOTAL
  X-OIL
Ulei utilaje agricole
  ARAL
  CASTROL
  TOTAL
  VERKOL
Ulei de transmisie
  ARAL
  CASTROL
  ELF
  KRAFFT Spania
  LUKOIL
  MOBIL
  Q8
  TOTAL
  X-OIL
  YACCO
Ulei motor locomotive CFR
  LUKOIL
  X-OIL
Uleiuri hidraulice
  CASTROL
  KRAFFT Spania
  LUKOIL
  MOBIL
  TOTAL
  X-OIL
Ulei servodirectie si ATF
  KRAFFT Spania
  MOBIL
  X-OIL
  YACCO
Vaseline si Unsori auto
  KRAFFT Spania
  VERKOL
  YACCO
Aditivi auto
  KRAFFT Spania
  TUFOIL
Lichid frana
  CASTROL
  KRAFFT Spania
  TEXTAR
  YACCO
Antigel auto - Lichid racire auto
  CASTROL
  KRAFFT Spania
  YACCO
Produse reparatoare auto
  KRAFFT Spania
  YACCO
Polish, curatatori, renovatori auto
  FLOWEY
  KRAFFT Spania
  YACCO
Lubrifianti reparatii - intretinere auto
  FLOWEY
  KRAFFT Spania
  MOBIL
  YACCO
Chituri auto
Pasta, Mastic auto, Produse Etansare auto
Protectie si anticoroziune auto
Becuri auto
  BDS
  PHILIPS
Vopsele auto
Produse auto pentru Iarna
Spalat degresat motor
  KRAFFT Spania
  YACCO
Spalat profesional auto-moto
  CARCOS
  FLOWEY
  KRAFFT Spania
  YACCO
Produse pentru benzinarii
  BDS
  KOLOR KUT
Enviropeat

Diverse Auto Motor:
Banda adeziva, spume si adezivi de contact

Cum alegem uleiurile auto - partea 1

Partea a doua (Clasificare si marcare)-->

In primul rand consultam manualul autovehiculului unde trebuie sa fie specificat tipul de ulei folosit. Unii producatori auto specifica chiar shi marca, altii nu. Contrar parerii generale ESTE INDICAT SA SE RESPECTE recomandarea din manualul masinii. Tot aici sau in caietul de service si intretinere ar trebui sa se afle si informatiile referitoare la in intervalul de schimb al uleiului de motor folosit. Este bine de stiut ca uleiul de motor isi pierde proprietatile prin uzura de folosire dar si prin uzura de timp. Acest lucru inseamna ca chiar daca nu am efectuat numarul de kilometri respectiv specificat in manualul de service dar am depasit intervalul de timp uleiul de motor trebuie inlocuit. La inlocuirea uleiului de motor OBLIGATORIU se inlocuieste si filtrul de ulei (nu se curata, nici nu se lasa acolo cel vechi).

In general, informatiile specificate de producatorii de autovehicule in cartea masinii, referitoare la tipul de ulei folosit sunt:

 • Gradul de vascozitate SAE (Ex: SAE 5W30, 15W40 etc)
 • Norma producatorului de autovehicul (Ex: VW 505 00, BMW LL04 etc)
Alte tipuri de clasificari pot fi specificate dar cele de mai sus sunt cele mai intalnite si in functie de ele , in general, se face alegerea uleiului de motor corespunzator.

Functiile uleiului de motor

Pentru functionarea optima a motoarelor autovehiculelor, uleiurile de motor trebuie sa indeplineasca urmatoarele functii:

 • Sa evite contactul metal-metal dintre piesele in miscare, rezultand diminuarea energiei consumate si uzura pieselor
 • Sa evacueze caldura si sa raceasca piesele in miscare ale motorului
 • Sa protejeze suprafetele interne ale motorului impotriva coroziunii produse de apa si de acizii rezultati in urma combustiei
 • Sa participe la etanseitatea motorului pentru a se asigura raportul de compresie optim
Functiile respective ale uleiurilor sunt suplimentate de o serie de caracteristici, care sunt diferentiate in functie de tipul de ulei: sintetic, semisintetic sau minerale.
Uleiurile de motor se compun din 3 elemente:
 • Uleiuri de baza, care pot fi minerale, sintetice sau o combinatie dintre cele doua. Uleiurile de baza pentru uleiurile de motor minerale sunt fractii petroliere obtinute din procesarea titeiului, continand hidrocarburi (parafinice, ciclice, aromatice) si alti compusi (cu sulf, cu azot, organo-metalici si altii). Uleiurile de baza pentru uleiurile de motor sintetice sunt obtinute din componenti rezultati din procesele petrochimice prin sintetizarea acestora. Uleiurile sintetice sunt realizate din polialchilglicoli, eterii acizilor bibazici, hidrocarburi sintetice, siliconi (care au proprietati deosebite la temperaturi ridicate si la temperaturi scazute). Uleiurile de baza pentru uleiurile de motor semisintetice sunt obtinute din amestecul uleiurilor de baza pentru uleiurile de motor minerale si uleiurilor de baza pentru uleiurile de motor sintetice.
 • Aditivii sunt in functie de severitatea conditiilor de lucru si pot fi folositi in calitate de depresant, ameliorator de indice de vascozitate, antioxidant, anticoroziv si altele. Aditivii sunt "intrari" rezultate din procesele petrochimice.
 • Detergentii sau agentii de dispersie sunt folositi pentru omogenizarea componentilor uleiurilor.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca uleiurile de motor actuale:

Tendintele generale de dezvoltare ale constructiei de motoare sunt:

 • cresterea raportului dintre puterea si capacitatea cilindrica a motorului (in continuare puterea specifica pe litru),
 • cresterea gradului de economisire a carburantului si a fiabilitatii,
 • imbunatatirea proprietatilor de pornire,
 • scaderea indicatorilor de greutate si gabarit.
Rezolvarea oricarei din aceste probleme este strans legata de problemele folosirii uleiurilor de motor. Pentru asigurarea unei functionari fiabile a motoarelor, uleiurile care se folosesc in acestea trebuie sa posede anumite proprietati de exploatare.
Fiabilitatea functionarii motorului este determinata in cele mai multe cazuri de modul cum stim sa alegem uleiurile cu vascozitatea optima. Intr-o gama larga de conditii de exploatare, cele mai eficiente uleiuri sunt cele a caror vascozitate se modifica in cea mai mica masura in cazul schimbarii temperaturii uleiului. Pentru asigurarea unui grad minim de uzura a pieselor motorului, este mai bine sa se foloseasca uleiuri cu vascozitate mare. Totusi, cresterea vascozitatii peste masura duce la cresterea pierderilor la frecare, ceea ce determina cresterea consumului de combustibil. Scaderea vascozitatii initiale, de regula, imbunatateste gradul de pompare a uleiurilor l a temperaturi scazute, care caracterizeaza capacitatea uleiului de a ajunge la timp in locurile de ungere in momentul pornirii motorului. Cu cat este mai buna capacitatea de pompare, cu atat este mai scazut gradul de uzare a pieselor motorului la pornire si randamentul mai ridicat pe baza diminuarii consumului de combustibil. De aceea constructorii au tendinta sa aleaga valoarea optima de vascozitate a uleiului in functie de tipul de motor si conditiile de exploatare.

Caile principale de crestere a "puterii specifice pe litru" la motoarele moderne si de perspectiva sunt:

 • cresterea coeficientului de compresie in cilindrii motorului,
 • optimizarea compozitei amestecului carburant-aer (de ex. injectarea directa a combustibilului sub presiune ridicata),
 • introducerea aerului turbo.
Totusi, aceasta duce la cresterea sarcinilor termice si mecanice pe piesele motorului si conditiile de actiune ale uleiului se inaspresc substantial. Contactul intensiv al uleiului cu gazele care patrund in carter mareste viteza de oxidare a acestuia. Actiunea gazelor carburante si suprafetelor incalzite asupra peliculei de ulei de pe piesele grupei de cilindri si pistoane duce la formarea depunerilor care contin carbon cu temperatura foarte ridicata (calamina si lacuri). Cocsarea canelurilor pentru segmentii de piston poate duce la limitarea gradului de culisare a segmentilor urmata de aparitia uzurii ridicate si zgarierea suprafetei camasii cilindrului si in ultima instanta la deteriorarea segmentilor de piston, urmata de pierderea compresiei motorului.

In scopul usurarii greutatii motorului, constructorii apeleaza la diminuarea volumului sistemului de ungere, ceea ce duce la cresterea factorului de circulatie a uleiului pe unitatea de timp si intensificarea procesului de oxidare a acestuia. Scaderea efectiva a vitezei de formare a calaminei si lacurilor in sistemul de ungere al motorului este posibila numai in cazul in care uleiul are proprietati ridicate de spalare, dispersie si antioxidante.

Pentru cresterea fiabilitatii si asigurarea unei resurse ridicate de functionare a motorului este necesar ca uleiurile de motor sa aiba un nivel ridicat al parametrilor de prevenire a uzurii si zgarieturilor.

Pentru diminuarea gradului de uzura si corodare a pieselor din grupa cilindrilor si pistoanelor si lagarelor vibrochenului, determinate de produsele acide rezultate din arderea combustibilului, uleiurile de motor trebuie sa aiba actiune de neutralizare.

Cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca uleiul se determina nu numai in functie de tipul motorului, particularitatile de constructie ale agregatelor, dar si in functie de conditiile de exploatare, precum si de calitatea combustibilului. Astfel, in cazul functionarii motorului fara sa fie incalzit, ca urmare a arderii incomplete a combustibilului, in carter patrund produse care oxideaza si imbacsesc uleiul. Ca urmare, in conditiile condensarii umezelii in carterul motorului poate sa creasca in mod insemnat gradul de formare a depunerilor la temperatura joasa (mal). Formarea malului in carterul motorului poate fi prevenita prin folosirea uleiurilor care au proprietari ridicate de dispersie.

Fiabilitatea motorului depinde intr-o masura insemnata de capacitatea uleiurilor de motor de a-si mentine proprietatile de exploatare in cazul in care patrunde apa, ceea ce este caracteristic pentru uleiurile care se folosesc la nave.

Uleiurile fabricate dupa tehnologiile moderne trebuie sa-si mentina proprietatile de exploatare o perioada indelungata (de la 500 pana la 2000 de ore functionare a motorului, aproximativ 12 - 45 mii km parcursi). Perioada de schimb a uleiurilor trebuie sa fie in stransa corelatie cu perioada de schimb a elementelor de filtrare si cu regimul tehnic de exploatare a motorului. Totodata trebuie asigurat un consum redus de ulei. Conditiile de comportare a uleiurilor in motoarele de diferite categorii si constructie pot sa difere foarte mult, ceea ce ingreuneaza procesul de alegere a uleiului pentru un anume motor. Pentru usurarea procesului de alegere a uleiului pornind de la conditiile de exploatare si particularitatile tehnice, a fost elaborata clasificarea uleiurilor.

Cum alegem uleiurile auto - Partea a doua -->


  Ulei motor YACCO VX100 20W50 208L:
Tip - Ulei motor auto
Denumire - Ulei motor YACCO VX100 20W50 208L
Producator - YACCO Pret - 3,932.64 Lei
clic pe poza pentru imagine marita
  Cilindru gradat 1000 ml:
Tip - Produse pentru benzinarii
Denumire - Cilindru gradat 1000 ml
Producator - BDS Pret - 124.00 Lei
clic pe poza pentru imagine marita
  Aditiv Diminuare Fum:
Tip - Aditivi auto
Denumire - Aditiv Diminuare Fum
Producator - KRAFFT Spania Pret - 15.50 Lei
clic pe poza pentru imagine marita
  Ulei Motor Castrol Edge Turbo Diesel 5W- 40 Bidon 1 Litru:
Tip - Ulei motor auto
Denumire - Ulei Motor Castrol Edge Turbo Diesel 5W- 40 Bidon 1 Litru
Producator - CASTROL Pret - 48.55 Lei
  Pulverizator Curatat Geamuri Carcos 500ml:
Tip - Spalat profesional auto-moto
Denumire - Pulverizator Curatat Geamuri Carcos 500ml
Producator - CARCOS Pret - 13.02 Lei
clic pe poza pentru imagine marita
  Ulei Hidraulic H-46 Krafft 185Kg:
Tip - Uleiuri hidraulice
Denumire - Ulei Hidraulic H-46 Krafft 185Kg
Producator - KRAFFT Spania Pret - 1,705.00 Lei
clic pe poza pentru imagine marita
  Ulei motor YACCO VX100 20W50 2L:
Tip - Ulei motor auto
Denumire - Ulei motor YACCO VX100 20W50 2L
Producator - YACCO Pret - 46.64 Lei
clic pe poza pentru imagine marita
  Lichid de frana Castrol Response Dot 4 Bidon 0.3 Litri:
Tip - Lichid frana
Denumire - Lichid de frana Castrol Response Dot 4 Bidon 0.3 Litri
Producator - CASTROL Pret - 17.98 Lei

Ulei motor OPEL 10W40 OEM 1L

Caracteristici:
 - PI - SL/CF
ACEEA - A3/B3
GR.0.999 19 42 046
Prezentare:
 - Bidon 1 Litru
clic pe poza pentru detalii
Pret:
26.04 Lei

Ulei Motor Aral Blue Tronic 10W40 Bidon 1litru

Caracteristici:
 - ACEA A3/B3
API SL/CF Mercedes-Benz 229.1
VW 505 00
Prezentare:
 - Bidon 1 litru
clic pe poza pentru detalii
Pret:
27.28 Lei

Ulei Motor Aral High Tronic 5W40 Bidon 1 litru

Caracteristici:
 - ACEA A3, B3, B4
API SJ/CF
Mercedes-Benz 229.3
BMW Longlife-98
Aprobare Porche
VW-Norma 502 00 si 505 00 Editia 1/97
Prezentare:
 - Bidon 1 litru
clic pe poza pentru detalii
Pret:
31.37 Lei

Ulei Motor Castrol Magnatec Diesel B4 5W40 Bidon 1 litru

Caracteristici:
 - API CF
ACEA A3/B3, A3/B4, C3
MB Approval 229.31
VW 502 00/505 00/505 01
Indeplineste norma Ford WSS-M2C-917-A
Prezentare:
 - Bidon 1litru
clic pe poza pentru detalii
Pret:
44.02 Lei

Ulei Motor Castrol Edge Turbo Diesel 5W- 40 Bidon 1 Litru

Caracteristici:
 - VW 502 00/505 00/505 01
MB-Approval 229.51
BMW Longlife-04
Indeplineste norma Ford WSS-M2C917-A
API SM/CF ACEA A3/B3, A3/B4,C3
Prezentare:
 - Bidon 1 litru

Pret:
48.55 Lei

Ulei motor BMW OEM 5W30 1L

Caracteristici:
 - Ulei motor auto sintetic pt. motoarele pe benzina sau diesel.

BMW LL-04
Prezentare:
 - Bidon 1 Litru
clic pe poza pentru detalii
Pret:
52.08 Lei

Ulei Motor Aral Blue Tronic 10W40 Bidon 4 litri

Caracteristici:
 - ACEA A3/B3
API SL/CF Mercedes-Benz 229.1
VW 505 00.
Prezentare:
 - Bidon 4 litri
clic pe poza pentru detalii
Pret:
86.80 Lei

Ulei Motor Aral High Tronic 5W40 Bidon 4 litri

Caracteristici:
 - ACEA A3, B3, B4
API SJ/CF
Mercedes-Benz 229.3
BMW Longlife-98
Aprobare Porche
VW-Norma 502 00 si 505 00 Editia 1/97
Prezentare:
 - Bidon 4 litri
clic pe poza pentru detalii
Pret:
102.92 Lei

Ulei motor OPEL 10W40 OEM 5L

Caracteristici:
 - API - SL/CF
ACEEA - A3/B3
GR.0.999 19 42 046
Prezentare:
 - Bidon 5Litri
clic pe poza pentru detalii
Pret:
104.16 Lei

Ulei motor Daewoo OEM 10w30 4L

Caracteristici:
 - API SJ, EDS M8045
Prezentare:
 - Bidon 4 Litri
clic pe poza pentru detalii
Pret:
116.25 Lei
Copyright © 2007 - 2018 uleiuri-cosmetice-auto.ro
Termeni si conditii de utilizare
Dezvoltat cu o solutie vreau-web-site.ro

Inchirieri de masini